Fastigheten Geografen 3, Hammarbyhöjden, Johanneshov

1930 konstaterades att Stockholms innerstad snart skulle bli för trång för den snabbt växande befolkningen och planer togs fram för nybyggnad av bostadshus utanför tullarna.

Om fastigheten

De första stadsplanerna för nuvarande Hammarbyhöjden är daterade 1931 och byggandet startade 1935. Utformningen av Hammarbys bebyggelse påverkades i hög grad av funktionalismens idéer. Historiska stilideal ersattes med tekniskt saklig formgivning med moderna funktionskrav. Byggnadskulturen skulle vara klasslös med lika god miljö för alla. Alva och Gunnar Myrdal argumenterade i sin bok "Kris i befolkningsfrågan" (1934) för att en sund bostad är en förutsättning för en fungerande familj.

1938 grundades fastighetsföretaget Olov Lindgren och det andra huset som uppfördes i egen regi var Geografen 3. Huset är byggt  efter ritningar av arkitekt Allan Werner. Fastigheten är ett "lamellhus" och "smalhus" i funkisstil. Som en konsekvens av tidens idéer om luft och ljus byggdes husen endast 8 - 10 meter djupa, med ljusinsläpp från två väderstreck och placerades i luftiga rader.

Fasaden är slät utan utsmyckningar och taket är ett platt, svagt sluttande pulpettak. Huset som är ett fint dokument över 1930-talets arkitektur genomgick en stor men varsam renovering 1994, för att svara mot dagens krav på bekvämlighet, sundhet och tillgänglighet.

Gatunamnen i området är benämnda efter betydande svenska vetenskapsmän och forskare från 1500-talet fram till början av 1900-talet. Gatunamnet kommer från Finn Malmgren (född 1895) som var en svensk meteorolog och polarforskare, omkom vid Nobiles nordpolsexpedition år 1928.

Fakta om fastigheten

Kvarter Geografen 3
Adress Finn Malmgrens Plan 10-14
Finn Malmgrens Väg 30-34
Postadress 121 38
Ort Johanneshov
Stadsdel Hammarbyhöjden
Antal bostäder 12
Antal butiker 7
Area totalt 1 052 kvm
Byggår 1939
Renoveringsår 1994

Kontakt

Leif Vestman

Fastighetsvärd

Lars Brisenheim

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare