Fastigheten Kejsaren 10, Södermalm, Stockholm

Södermalm kallades ursprungligen Åsön och var då en bergig ö med sanka partier mellan höjderna. Fatburssjön som var en rest av en gammal havsvik fylldes igen 1860 och blev järnvägsområdet Södra station, då närmare Götgatan.

Om fastigheten

Ännu på 1870-talet var den mer stadmässiga bebyggelsen på Östra Södermalm samlad vid Katarina Kyrka och ned mot Nytorget. Enligt 1660 års tomtöreslängd bodde då en boktryckare Hendric Keijser i området och möjligen kan det vara han som givit kvarteret dess namn.

Mosebacke torg har fått sitt namn efter Moses Israelsson som ägde en tomt i kvarteret på 1670-talet. Vid mitten av 1800-talet blev platsen ett riktigt nöjesställe, med danspaviljong och sommarteater. K A Wallman arrangerade olika slags underhållning och där fanns tivoli med gungor, karuseller och lindansare. Dit gick stockholmarna för att dricka punsch och titta på varandra.

Fastigheten Kejsaren 10 byggdes 1911 efter ritningar av Dorph och Höög, tidens mest produktiva arkitekter. Huset har ett verkligt kejserligt läge och vackra smidesbalkonger samt tidsenligt burspråk. Redan då det byggdes utnyttjades möjligheten att inreda vinden. 1984 genomförde Olov Lindgren AB en genomgripande renovering av fastigheten och bland annat vindslägenheter inreddes. I källaren fanns en gammal biograf som ett tag användes av SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, som konsertlokal.

Fakta om fastigheten

Kvarter Kejsaren 10
Adress Mosebacke Torg 16, 16 A
Östgötagatan 2
Postadress 116 20
Ort Stockholm
Stadsdel Södermalm
Antal bostäder 41
Antal butiker 3
Antal kontor 2
Area totalt 4 442 kvm
Byggår 1911
Renoveringsår 1984

Kontakt

Marianné Tellgren

Fastighetsvärd

Jan Pettersson

Förvaltare

Lena Öhrling

Uthyrare