Fastigheten Morkullan 23, Östermalm, Stockholm

Stockolms befolkning hade från 1800-talets mitt fram till sekelskiftet 1900 nästan tredubblats. Nya stadsplaner med inspiration från kontinenten sprängde fram räta gator och förvandlade en brokig småstad till en homogen stenstad.

Om fastigheten

Fastigheten Morkullan 23 uppfördes 1901-02 efter ritningar av arkitekterna Dorph & Höög som då hade den största arkitektfirman i Norden. De inspirerades av den nya jugendstilen som var en reaktion mot det sena 1800-talets förkärlek för stilblandningar. Man dekorerade de annars släta fasaderna med böljande växt- och djurornamentik och formerna var mjuka och runda i burspråk och hörntorn. Fastigheten har en mer återhållen form av jugend, så kallad ”arbetarjugend”, men är vackert dekorerad med blomsterornamentik.

Olov Lindgren AB genomförde 1999 en omfattande renovering av fastigheten som bland annat innebar större lägenheter med nya badrum och kök. Fastigheten svarar i dag väl mot kraven på bekvämlighet, sundhet och tillgänglighet, utan att den ursprungliga karaktären och charmen gått förlorad. Kvarteret Morkullan, som är ett av de större kvarteren med fågelnamn i den så kallade Lärkstaden, är ett exempel på P-O Hallmans terränganpassade, oregelbundna stadsplan med karaktär av engelsk villastad. Ett stort steg bort från företrädaren Albert Lindhagens räta gator och esplanadsystem.

Fakta om fastigheten

Kvarter Morkullan 23
Adress Surbrunnsgatan 6, 6 A
Postadress 114 21
Ort Stockholm
Stadsdel Östermalm
Antal bostäder 23
Antal kontor 2
Area totalt 1 779 kvm
Byggår 1902
Renoveringsår 2000

Kontakt

Reino Kiviniemi

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare