Fastigheten Näktergalen 29, Östermalm, Stockholm

Det gamla Ladugårdslandets utbyggnad gick långsamt, där tillkom på 1700-talet inte många byggnader förutom ett mindre antal stenhus.

Om fastigheten

I samband med att området exploaterades under 1800-talets andra hälft och med ökad popularitet bland stadens bättre bemedlade, fick det namnet Östermalm.

Fastigheten Näktergalen 29 uppfördes 1923-24 efter ritningar av Sven Wallander, skaparen av sopnedkastet och HSBs grundare. Sven Wallander ritade 1915 också, med inspiration från USA Sveriges första skyskrapa, det norra Kungstornet.

Området runt omkring kvarteret är präglat av 1920 års stadsplan med karaktär av en stilla och avskild bostadsgata. Den så kallade Lärkstaden är ett exempel på P-O Hallmans terränganpassade, oregelbundna stadsplan med karaktär av engelsk villastad. Ett stort steg bort från företrädaren Albert Lindhagens räta gator och esplanadsystem. Huset vid den då nyupptagna Danderydsvägens mynning, som tar sin början i husets valv, är ett fint exempel på en enkel klassicistisk stil som saknar tidigare epokers överdådiga dekorer. Den svenska varianten av stilen kallades utomlands för ”Swedish Grace”.

1998 renoverade Olov Lindgren AB hela fastigheten vilket bland annat innebar nya badrum och kök. Allt med hög kvalitet, för långsiktig förvaltning och bekvämt boende.

Fakta om fastigheten

Kvarter Näktergalen 29
Adress Rådmansgatan 7
Östermalmsgatan 28
Postadress 114 26
Ort Stockholm
Stadsdel Östermalm
Antal bostäder 23
Antal butiker 3
Area totalt 2 155 kvm
Byggår 1924
Renoveringsår 1998

Kontakt

Kent Sundvall

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare