Fastigheten Upptäcktsresanden 8, Hammarbyhöjden, Johanneshov

1930 konstaterades det att Stockholms innerstad snart skulle bli för trång och man började planera för hyreshus utanför tullarna.

Om fastigheten

De första stadsplanerna för nuvarande Hammarbyhöjden kom 1931 och byggandet startade 1935. I tidens anda påverkade funktionalismens idéer Hammarbys utformning i allra högsta grad. Den ersatte alla historiska stilideal med en tekniskt saklig formgivning. Byggnadskulturen skulle vara klasslös med lika god miljö för alla. Alva och Gunnar Myrdal argumenterade i sin bok ”Kris i befolkningsfrågan” (1934) för att en sund bostad är en fungerande familjs förutsättning.

Upptäcksresanden 8 byggdes 1939 av byggherren och byggmästaren Olov Lindgren efter ritningar av arkitekterna Allan Werner och John Moqvist. Huset är ett så kallat smalhus, en idé hämtad från 1920-talets Tyskland. Finessen var genomgående, ljusa, lägenheter med goda vädringsmöjligheter. Fasaden är tidstypiskt slät med stora fönster över hörn, helt i funktionalistisk anda.

Gatunamnen i området är benämnda efter betydande svenska vetenskapsmän och forskare från 1500-talet fram till början av 1900-talet. Gatunamnet kommer från Finn Malmgren (född 1895) som var en svensk meteorolog och polarforskare, omkom vid Nobiles nordpolsexpedition 1928.

Fakta om fastigheten

Kvarter Upptäcktsresanden 8
Adress Finn Malmgrens Plan 1, Plan 3
Postadress 121 38
Ort Johanneshov
Stadsdel Hammarbyhöjden
Antal bostäder 12
Antal garageplatser 4
Area totalt 666 kvm
Byggår 1939
Renoveringsår 2005

Kontakt

Leif Vestman

Fastighetsvärd

Lars Brisenheim

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare