Fastigheten Balen 6, Kungsholmen, Stockholm

Fredhäll tillhörde Kristineberg från mitten av 1800-talet men såldes till staden av Frimurarna 1920. På 1920-talet var Fredhäll en utflyktsplats dit man från Kristineberg gärna promenerade för att njuta av vårens första blommor eller plocka bär om hösten.

Om fastigheten

Vid Fredhälls koloniträdgårdar, som blev en ersättning för den planerade villastaden, fanns en dansbana. Tranebergsbron var 1929 en låg pontonbro och inträdet till Tranebergsbadet var tio öre.  Många stockholmare flyttade från slitna, mörka lägenheter till Fredhäll för att få bo modernt. 1930-talets ”folkhem” skulle vara ljust och luftigt med närhet till naturen, hus i park var idealet. Eftersom staden ägde marken kunde dessa idéer till stor del bli verklighet och Fredhäll blev något av ett funktionalistiskt experiment, med arkitektur hämtad från Frankrike och Tyskland. 

Fastigheten Balen 6 bebyggdes 1931 efter ritningar av Joseph Petersson. Hustypen är ett så kallat tjockhus (bredd minst 12 m) med enkel fasad i slätputs. Kvarteret har, liksom ett fyrtiotal andra, fått sitt namn hämtat ur den svenska litteraturen. Gustav Frödings diktade om en bal i dikt-samlingen ”Nya Dikter” från 1894, ”I sjunde himlens högsta högtidssal är harpoklang och sång och evig bal…”

Ombyggnad och renovering

Frödingsvägen 8 har på senare år genomgått en genomgripande ombyggnad och renovering. Projektet innebar i korthet:

- Upprustning av befintlig huskropp. Vindsinredning, bostadskomplement och serviceutrymmen.Nya vvs-, värme-, ventilations- och elinstallationer. Uppgraderat skalskydd, förbättrad ljud- och friskluftskomfort och utökad tillgänglighet.
- Förändrad planlösning, ny hiss, ny tvättstuga, sopsorteringsrum, barnvagnsrum med mera. Inomhus har det tillkommit nya ytskikt på golv, väggar och tak, uppfräschning av befintliga kökssnickerier och nya badrum med mera.

 

Fakta om fastigheten

Kvarter Balen 6
Adress Frödingsvägen 8
Postadress 112 56
Ort Stockholm
Stadsdel Kungsholmen
Antal bostäder 25
Area totalt 1 404 kvm
Byggår 1931
Renoveringsår 2006

Kontakt

Edward Baaklini

Fastighetsvärd

Mats Karlsson (föräldraledig)

Fastighetsvärd

Arne Jansson

Förvaltare

Lena Öhrling

Uthyrare