Hyra ut lägenheten i andra hand

Hyreslagen beskriver vad som gäller för att få hyra ut i andrahand under en begränsad tid. Studier, tillfälligt arbete på annan ort eller prova på att vara sambo är godtagbara skäl. Vi godkänner inte provboende i en gemensamt anskaffad bostadsrätt eller villa.

Ska du prova på sambolivet, studera eller fått ett tillfälligt arbete på annan ort har du möjlighet att med vårt tillstånd hyra ut lägenheten under en begränsad tid. Det gäller även om du lånar ut hela lägenheten tillfälligt utan att ta ut någon hyra. Saknar du vårt tillstånd riskerar du att bli uppsagd och förlora ditt hyreskontrakt.

Hyresgästens ansvar

Du ansvarar för lägenheten under hela uthyrningstiden. Det gäller både ekonomiskt och för eventuella störningar och skadegörelser som kan uppstå. Därför är det viktigt att du kontrollerar ekonomi, tidigare referenser samt skriver ett hyresavtal med den du ska hyra ut till.

Kommer du att bo utomlands under tiden du hyr ut lägenheten vill vi få en fullmakt på en person som har rätt att företräda dig i frågor som rör ditt hyreskontrakt. Fullmakten får inte ges till den som ska hyra din lägenhet.

Kommer du inte flytta tillbaka ska lägenheten sägas upp tre månader innan andrahandsuthyrningen upphör. Andrahandshyresgästen har inte någon möjlighet att överta hyreskontraktet.

Tillstånd att hyra ut i andra hand

Vill du hyra ut i andra hand fyller du i vår digitala andrahandsansökan. Alla uppgifter fylls i digitalt och du behöver BankID för att signera.
Har du inte möjlighet att signera med bankID kontakta din uthyrare för en blankett.

Till ansökan om andrahandsuthyrning ska följande handlingar bifogas:

Provboende: Familjebevis från Skatteverket för dig själv och för den du ska provbo med samt en kopia på hyreskontraktet på den du ska provbo med.

Arbete eller studier på annan ort: Studieintyg eller anställningsintyg.

Posta den till ansvarig uthyrare för din fastighet. Vi behöver fem till åtta veckor för att handlägga din ansökan. Ett korrekt underlag från start sparar tid och förkortar handläggningstiden. När du fått ansökan beviljad kan du fylla i avtal om andrahandsuthyrning. Var noggrann med att följa de regler som finns för andrahandsuthyrning annars riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Läs mer i Fastighetsägarnas regeldokument. Blanketter och regeldokument finns här intill.

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar. 

När du fått tillstånd av hyresvärden eller hyresnämnden att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med den 1 oktober 2019.