Fastigheten Juringe 1, Tensta, Spånga

På vägen ned mot centrum går man förbi en kulle med lövträd och stenar. En liten skylt berättar att därinne finns 40 synliga gravar från vikingatiden, varav tre är undersökta.

Om fastigheten

Man tror även att det fanns bofast befolkning i Tensta redan 500 år f.kr. 1628 gav Gustav II Adolf bort bland annat Tensta och Rinkeby till sin läkare. För att slippa betala skatt gjorde han dem till säterier. Under 1800-talet led befolkningen i Tensta av svåra missväxtår och många i socknen levde på understöd.

Järvafältet var vid början av 1960-talet det sista stora jungfruliga markområdet inom Stockholms gränser. Då militären dragit sig tillbaka efter årtionden av förhandlingar planerades bostäder och service för 160 000 människor. Man ville skapa något nytt och de prisbelönta förslagen i en stor idétävling låg till grund för generalplanen. Det som präglade byggandet var den internationella modernismen samt produktionsvillkoren om ett effektivt byggande. Mycket statistik var inblandad med bland annat beräkningar om lägenhetsyta per person, max minuters gångväg från port till parkering, buss och centrum.

Fastigheten Juringe 1 på Glömmingegränd uppfördes av byggherre Olov Lindgren 1969, efter ritningar av Henry Lettholm.

Fakta om fastigheten

Kvarter Juringe 1
Adress Glömmingegränd 9-21, 23-37
Postadress 163 62
Ort Spånga
Stadsdel Tensta
Antal bostäder 118
Antal butiker 1
Antal kontor 10
Antal garageplatser 130
Area totalt 11 472 kvm
Byggår 1969

Kontakt

Carina Lindblad

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare