Fastigheten Mäklaren 2, Hägersten, Hägersten

Före 1938 var Hägerstensåsen ett välbesökt, vidsträckt friluftsområde. Det var en skogsbeklädd bergsrygg utan någon bebyggelse.

Om fastigheten

Åsens norra del hörde till Hägerstens gård som ägdes av handelsbolaget Olsson & Rosenlund. Den södra delen hörde till Västberga gård som ägdes av staden. De första husen stod färdiga 1939 och bestod mest av trevånings smalhus, men en del punkthus om sex våningar uppfördes också. De sista husen var inflyttningsklara 1948.

De privata byggherrarna dominerade norr om den nuvarande tunnelbanestationen och de flesta lägenheterna var små. Många som bodde där arbetade på LM Erikssons fabrik i Midsommarkransen. Höghusen vid centrum var tänkta att bli kollektivhus med restaurang, barnstuga och biograf. Medborgarhuset stod färdigt 1955 och finansierades via hyrorna i stadsdelen.

Fastigheten Mäklaren 2 byggdes av byggherren och byggmästaren Olov Lindgren 1944 efter ritningar av Allan Werner. Huset är tidstypiskt med odekorerad fasad i gult tegel, fönstersnickerier i grönt och entréport i fernissat trä. Under 2005 gjordes en större renovering med nya kök och badrum, ny tvättstuga samt ett helt nytt sophus.

Fakta om fastigheten

Kvarter Mäklaren 2
Adress Inteckningsvägen 25-31
Postadress 129 31
Ort Hägersten
Stadsdel Hägersten
Antal bostäder 23
Area totalt 1 384 kvm
Byggår 1944
Renoveringsår 2005

Kontakt

Hannu Karttunen

Fastighetsvärd

Arne Jansson

Förvaltare

Lena Öhrling

Uthyrare