Hur kan energi- och miljöarbetet intensifieras så att utvecklingen påskyndas?

I köket, över en lunch, samlades energi- och hållbarhetskunniga personer för att diskutera hur miljöarbetet kan få fart genom samarbete samt utmaningar och möjligheter inom andra hållbarhetsområden.

Energianvändningen inom fastigheter har stor påverkan på miljön och där har vi alla ett ansvar inför kommande generationer. Enligt IEA behöver investeringar inom energieffektiviseringar fyrdubblas till 2040 för att klara klimatmålet. Jorden är en begränsad resurs där vi behöver minska resursanvändningen och den negativa miljöpåverkan. Med detta som utgångspunkt handlade rundabordssamtalet bland annat om samarbete inom fastighetsbranschen för ett effektivare miljö- och energiarbete samt erfarenhetsöverföring genom goda exempel.

Idén med att samarbeta skulle generera minskade utvecklingskostnader, snabbare resultat och att inte alla behöver göra samma misstag. Gemensamma lösningar och verktyg skulle vara effektivt för att driva utveckling.

Vilka hinder finns för att det inte går fortare inom miljöområdet?

Enigheten var stor kring att det inte är ekonomi som är det största hindret, snarare resurser i form av tid. Rekryteringar för att kunna arbeta mer dedikerat lyftes som en nödvändig parameter samtidigt som frågorna också behöver prioriteras på ledningsnivå. Inom fastighetsbranschen bör man föregå med gott exempel, sätta mål och följa upp, så att hyresgästerna också vill engagera sig och bidra till minskad klimatpåverkan. Vi fokuserar, och är bra, på att arbeta med vår egen direkta miljöpåverkan men skulle kunna utveckla arbetet med den indirekta påverkan hos till exempel leverantörer och hyresgäster.

Samtalet handlade om andra energibesparingar som kan göras, till exempelvis individuell mätning av varmvattenförbrukning och debitering efter förbrukningsmängd. En pedagogisk visualisering av förbrukningsnivån hos hyresgästerna skulle bidra till ändrat beteende och leda till minskad förbrukning.

Ett ansvarstagande arbete inom energiområdet ställer krav på engagemang och kunskap hos fastighetsbolagen samtidigt som gamla affärsmodeller utmanas för att möta behov och krav hos såväl hyresgäster som medarbetare.

Samarbete genom standardiserade system

Genom samarbete kan fastighetsbolagen bli bättre beställare och hålla en enad linje i förhandlingarna med energibolagen. Samarbete för standardiseringar, exempelvis digitala standardiserade system, skulle vara till hjälp för uppföljning av miljökrav och uppsatta mål och samtidigt driva på utvecklingen.

Trots regn och kyla utanför blev det ett lyckat samtal med flera goda exempel. En av slutsatserna som drogs var att med gemensamma krafter och samarbete som bygger på transparens kan vi lyckas ännu bättre och få en snabbare utveckling.

Medverkande i rundabordssamtalet:

Moderator: Lotta Bångens Aton Teknikkonsult AB

Anders Fagerkrantz, fastighetschef Olov Lindgren AB

Mari-Louise Persson, energistrateg Riksbyggen

Pernilla Enkler, hållbarhetschef SKB

Ronja Krische, hållbarhets- och kvalitetsstrateg, SSSB

Kontakt