Hyresrätten och hyressättningssystemet - händer det något eller debatteras det bara?

Under en frukost på gården till det lilla stenhuset i Visby diskuterades hyressättningssystemet och hyresmarknaden. Deltagarna gavs möjlighet att ge sina perspektiv under avslappnade former.

Som aktörer på hyresmarknaden har vi tillsammans ett stort ansvar för att skydda hyresrätten ur både ett ägar- och ett hyresgästperspektiv. Vi tror på hyresrätten som upplåtelseform och vi behöver komma ihåg att någon måste vilja äga fastigheterna och att bostaden måste vara attraktiv för de boende. Ambitionen med rundabordssamtalet var att lyfta olika infallsvinklar och skapa förståelse kring dem.

Polariserad debatt

Den offentliga debatten sker ofta utan att de verkliga parterna är inblandade och upplevs ofta som polariserad där motsatsförhållanden råder. Det bidrar till att samtalen hamnar på fel nivå och tonen mellan parterna blir skarp. Delar av det befintliga hyressättningssystemet fungerar men deltagarna i runda bordssamtalet var eniga om att det är viktigt att samtalen mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen fortgår och samtidigt utvecklas, även om nya direktiv kring hyressättning diskuteras från politiskt håll.

Det bedrivs för lite forskning om boende ur ett juridiskt perspektiv. Debatten mellan fastighetsbranschen och politiker handlar ofta om att det är fel på hyressättningssystemet och parterna lyfter fram sina respektive sanningar, teser som inte i alla avseende har saklig grund och bruksvärdessystemet vara eller inte vara diskuteras i stället för hur det ska tillämpas. Dessa felaktigheter bidrar till att överenskommelser med tillämpningar inte nås. Reglerad hyra ställs mot marknadshyra.

Hyressättning med fler parametrar

En avdramatisering i diskussionen behövs och fler parametrar så som förvaltningskvalitet och läge bör få större vikt vid hyressättning. Detta kommer både gynna hyresgästerna och seriöst fastighetsägande. Politikerna behöver skaffa mer kunskap om hyresrättens betingelser innan de ger sig in och föreslår punktinsatser på området. Det är inte bara hyresfrågan som behöver lösas. Skattesystemet och de förslag till förändringar som diskuteras påverkar ägandet av bostäder och möjligheten att erbjuda attraktiva hyror.

Hyresrättsmarknaden och bostadsrättsmarknaden påverkar varandra men de har helt olika betingelser, skattemässigt och finansieringsmässigt samt att bostadsrättsmarknaden har en helt fri prissättning som sker mellan individer där hyrorna sätts mellan företrädare för parterna. Deltagarna runt bordet konstaterade avslutningsvis att det inte går att bryta ut delar från ett sammanhängande regelverk, man behöver ta ett helhetsgrepp. Om hyresrättens attraktivitet ska kvarstå behöver vi alla ta vårt ansvar för att skapa ett system som gör hyresrätten attraktiv att både äga och hyra.


Medverkande i rundabordssamtalet:

Erika P Björkdahl, docent civilrätt Uppsala universitet

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm

Petter Jurdell, affärs- och hållbarhetsutvecklingschef Rikshem

Stefan Attefall, fd bostadsminister

Sven Renström, vd Olov Lindgren AB

 

Kontakt

Porträtt på Frida Stannow Lind

Frida Stannow Lind

VD