Typhon 16
Fakta om fastigheten
Huskroppen mot Kornhamnstorg uppfördes 1906 efter ritningar av arkitekt Edvard Ohlsson. Fastigheten är gestaltad i äldre stil med broskverksornamenterad trappgavel, sannolikt har Schantszka huset på Stortorget varit en förebild.
Kornhamnstorg fanns inte under medeltiden och renässansepoken utan skapades som en indirekt följd av en stor brand 1625. När man byggde upp kvarteren på nytt lät man göra plats för ett torg, som först tycks ha kallats Åkaretorget, eftersom åkarnas (transportarbetarnas) vagnar brukade vara uppställda där.
Eftersom hamnen bredvid användes som avlastningsplats för spannmål dök även alternativformen Kornhamnstorget upp i ett tidigt skede (känt från 1650-talet).
Projektstart
Klart
Byggår Västerlånggatan
Byggår Kornhamnstorg 49
Arkitekt (1906)

Restaurering av stenutsmyckningar på fasad och tak
Fastigheten är gestaltad i äldre stil med broskverksornamenterad trappgavel. Fasaden som vetter mot Kornhamnstorg är rikt utsmyckad med stendetaljer och ornament av gotländsk sandsten. Dessa har nu stora behov av restaurering och ett omfattande och precisionsrikt arbete ska genomföras. Målet är att återskapa dess forna glans.
Förutom att fasaden ska putsas och rengöras finns även andra, mer delikata, arbeten som måste göras. Här beskrivs några av dem.
- Stenbyten: Ett stort antal stenar ska bytas ut. Den nya stenen ska vara Rorschacersandsten av bästa kvalitet och beställs i från Schweiz.
- Plåt: Plåten i anslutning till stenar som ska bytas ska demonteras och sedan ska noggranna plåtanslutningar göras mot sten.
- Puts: Delar av fasadens puts har fuktproblem och ska åtgärdas.
Arbetet
Arbetet är komplext och delas upp i två etapper. I den inledande etappen avbildas de intakta ornamenten med hjälp av 3D-skanning. Bilderna används sedan för att återskapa de stendetaljer som ska bytas ut. Den andra etappen av projektet innebär att ta bort de skadade ornamenten och ersätta med de nya. Exakta mått tas också så att mallningen blir helt korrekt.


Högst upp på taknocken finns en vacker lejonskulptur. Vi får följa med upp högst upp i fasadställningen för att se den. På några avsatser stannar vi till och där berättar Mikael Medin, som är projektledare på Närkesten Entreprenad, om de arbeten som ska göras och det handlar om stor noggrannhet i varje steg.
På en av avsatserna står Andris Underdal som arbetar med att skanna av de ornament som är intakta med hjälp av en 3D-skanner. Detta högteknologiska verktyg fångar varje detalj, vilket gör det möjligt att skapa exakta replikor av de skadade delarna. Han för skannern över stendetaljerna på den högra sidan av fasaden, som återges in i minsta detalj. Bilderna ska användas för att sen skapa likadana delar som är skadade på den vänstra sidan av fasaden.
Utifrån underlagen tillverkas sedan nya stendetaljer av en maskin, åtminstone till 90 procent. De resterande 10 procenten görs hantverksmässigt av stenhuggare.
Förarbetet i den inledande etappen beräknas ta ca 4–5 månader.
Under tiden nytillverkning pågår tas fasadställningen ner. När det är dags att byta ut de skadade ornamenten till nya avbildade, monteras återigen en ställning upp samt en bygghiss för uppforsling av de tunga stenarna. Lejonet väger cirka 800 kg.
Hela restaureringen planeras vara klart i december 2025. Genom detta arbete bevaras inte bara fasadens skönhet utan även en bit av Stockholms historiska arv.
Fakta om arbetet
Totalt är det 92 stenar som ska bytas. Den nya stenen är av Rorschachersandsten av bästa kvalitet från Bärlocher steinbruch i Schweiz. På de stenar som inte behöver bytas ska sprickor fyllas och kanter lagas. De ska också rengöras från organisk påväxt och smuts.
Bilder





Kontakt

