Fastigheten Nejlikan 22, Vasastan

Mellan åren 1603-1635 var Norrmalm en självständig stad med eget rådhus och råd.

Om fastigheten

Då förhållandet mellan Stockholm och förstaden för det mesta präglades av tvister av olika slag upphävdes stadens särställning och införlivades med huvudstaden. Detta samt att Norrmalm fick vissa ekonomiska privilegier bidrog till att stadsdelen genomgick en snabb förvandlig. 1879 fastställdes Lindhagens stadsplan för Norrmalm och då började också byggandet komma igång i större skala. Sveavägen blev dock aldrig den 70 meter breda boulevard som Lindhagen ville.

Kvarteret Nejlikans namn och andra kvarter i omgivningen med blomnamn erinrar om att Bergianska Trädgården låg i trakten fram till 1885, då den flyttades till Frescati. Trädgården donerades 1791 till Kungliga Vetenskapsakademien av läkaren och botanisten Peter Jonas Bergius, som hade sin malmgård Bergiilund vid nuvarande Odenplan.

Fastigheten Nejlikan byggdes 1922 av byggherren och byggmästaren C G Svensson som kom från Dalarna och ägde flera fastigheter i stadsdelen. Hans släktingar har sedan ärvt och bott i huset tills Olov Lindgren AB köpte fastigheten 1996. Huset ritades av arkitekt Anton Wallby.

Fakta om fastigheten

Kvarter Nejlikan 22
Adress Sveavägen 81
Postadress 113 50
Ort Stockholm
Stadsdel Vasastan
Antal bostäder 12
Antal butiker 2
Area totalt 1 546 kvm
Byggår 1924
Renoveringsår 2004

Kontakt

Royne Bengtsson

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Helena Wiklund

Uthyrare