Fastigheten Stjärnfallet 16, Vasastan, Stockholm

Norrmalms historia är äldre än Stockholms egen och Brunkebergsåsen, den mäktiga rullstensåsen från istiden, har alltid delat stadsdelen i två delar.

Om fastigheten

Byggandet av centralstationen 1872 lockade till sig hotellen, tidningarna och affärerna som förvandlade trakten kring Klara sjö från sophög till city.

Fastigheten Stjärnfallet 16 uppfördes 1962-69 som kontorshus i egen regi av byggherre och byggmästare Olov Lindgren. Arkitekt var Archibald Frid, flitigt anlitad och uppskattad av dåtidens byggherrar.

Området bebyggdes till stor del under 1880-talet då också kvartersnamnet, med anknytning till Kungliga vetenskapsakademins första observatoriebyggnad i närheten, kom till. En jugendfastighet från 1902, ritad av arkitekt Erik Lallerstedt, revs för att upplåta plats för nuvarande byggnad. Ett stycke kriminalhistoria utspelade sig 1962 i denna jugendfastighet. En bankman mördade, styckade och eldade upp en kund från vilken han förskingrat pengar. Han avslöjades och dömdes till livstids fängelse, trots att bevismaterialet i form av en kakelugn försvunnit då huset redan rivits. Fallet blev känt som ”kakelugnsmordet”.

Kvarteret Stjärnfallet 16 är ett fint exempel på att det även byggdes med tanke på framtid och kvalité vid tiden för rekordår, miljonprogram och tidssparande byggtekniker och material. Fastigheten är uppförd i betong med fasadtegel och plåtdetaljer i koppar. Sockel samt bottenvåning är klädd i polerad granit och fönsterbågarna är av teak. Olov Lindgren AB har sitt huvudkontor i byggnaden.

Fakta om fastigheten

Kvarter Stjärnfallet 16
Adress Drottninggatan 97, 99
Kungstensgatan 38
Postadress Stjärnfallet 16
Ort Stockholm
Stadsdel Vasastan
Antal bostäder 1
Antal kontor 17
Antal garageplatser 29
Area totalt 9 284 kvm
Byggår 1966

Kontakt

Toivo Järvinen

Fastighetsvärd

Henrik Spännare

Chef Kommersiell förvaltning

Marie Stopner

Uthyrare