Fotografiskt konstverk klär hel byggnadsställning

En byggnadsställning är inte vacker, det vill vi ändra på. I samband med stamrenovering av en fastighet på Bergsundsgatan 24 låter Olov Lindgren uppföra ett fotografiskt konstverk som täcker hela byggnadsställningen utmed fasaden.

Om konstverket

Ett monumentalt, fotografiskt konstverk med titeln Hornstull Microcosm skapat av Kristoffer Ekman. Verket består av ett stort antal bilder som sammanfogats för att bilda en helhet och kretsar kring det informella området Bergsund som ligger vid Hornstull på Södermalm i Stockholm. 

Verket kommer installeras som fasadvepa i format om cirka 13 x 17 meter på Bergsundsgatan 24 och uppförs i samband med stamrenovering av fastigheten på adressen. 

Visning 

Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo deltar tillsammans med konstnären Kristoffer Ekman vid invigningen av konstverket som går av stapeln den 21 april kl 11.00. Verket kommer finnas till beskådan fram till den 7 juni.

Konstnären 

Kristoffer Ekman har som konstnär och curator erfarenhet av att möta en bredare publik på offentliga platser genom exempelvis konstprojektet Drömlivet. Han har en bakgrund som fanzineutgivare, fotograf och journalist. Sedan 2010 är Kristoffer Ekman verksam som bildkonstnär med inriktning mot fotografi, samt curator med fokus på gatukonstgenren.

Mer information finns på https://www.kristofferekman.se/.
Följ konstprojektet på Instagram kristoffer_ekman #hornstullmicrocosm.

Beskrivning av konstverket finns även att ladda ner här intill.

Projektets syfte

Konstverket har många förtjänster. Dels kommer projektet lyfta fotografiet som konstform, ett i dag tämligen underrepresenterat uttryck, dels testa ett oprövat utställningskoncept i offentlig miljö samt nå en bredare publik, personer som sällan eller aldrig besöker gallerier eller museer. 

Dessutom förskönas den fasad som är under renovering och tillfälligt förfulats av en byggnadssställning.

- Vi tror att många kommer uppskatta att något händer, att det bjuds på konst. Kanske allra mest de som bor och arbetar i området till vardags men också konstintresserade som besöker platsen för att se verket, säger Sven Renström, vd på Olov Lindgren.

Kontakt

Jeanette Ljungberg

Kommunikationschef