Fastigheten Artilleriberget 1, Östermalm, Stockholm

I äldre tid låg Gärdesstadens huvuddel inom norra Djurgårdens jaktpark och fram till 1829 inom den så kallade ”Djurgårds-gärdesgården”, ett två mil långt staket som skulle skydda det kungliga viltet. De östra och norra delarna av Östermalm dominerades fram till 1900-talets första decennier av militären.

Om fastigheten

De östra och norra delarna av Östermalm dominerades fram till 1900-talets första decennier av militären.

Nuvarande Gärdesstaden som tidigare delvis ingick i förbandens övningsområden, kom till efter en stadsplanetävling 1929 med arkitekt Arvid Stille som vinnare. Området bebyggdes sedan till största delen under 1930-talet med funktionalismens ideer om ljusa och sunda bostäder. Den nya stadsbyggnadsidén med storskalighet och öppenhet infördes.

Kvarters- och gatunamnet anknyter till stora Artillerigården, vapenhus och förråd till det kungliga artilleriet, vars huvudlänga uppfördes 1763. I dag tjänar byggnaden som armémuseum och den öppna platsen framför kallas Artillerigården. Valhallavägen, från nuvarande Sveaplan fram till Karlaplan, fanns med i Lindhagens esplanadplaner från 1866. Byggandet av den dröjde dock ända fram till 1880-talet, då man kritiserade placeringen i den ogynnsamma terrängen.

Fastigheten Artilleriberget 1 bebyggdes 1936 efter ritningar av arkitekt Albin Stark. Stilen är tidstypisk ”funkis” med släta, odekorerade fasader, stora fönsterytor, samt balkonger över hushörnet. Under 2008 genomgick fastigheten en omfattande ombyggnation.

Fakta om fastigheten

Kvarter Artilleriberget 1
Adress Artillerigatan 83
Valhallavägen 133
Postadress 115 31
Ort Stockholm
Stadsdel Östermalm
Antal bostäder 12
Antal butiker 6
Area totalt 2 156 kvm
Byggår 1936
Renoveringsår 2008

Kontakt

Kent Sundvall

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare