Fastigheten Kejsaren 29, Södermalm, Stockholm

Södermalm kallades ursprungligen Åsön och var då en bergig ö med sanka partier mellan höjderna. Fatburssjön som var en rest av en gammal havsvik fylldes igen 1860 och blev järnvägsområdet Södra station, då närmare Götgatan.

Om fastigheten

Enligt 1660 års tomtöreslängd bodde då en boktryckare vid namn Hendric Keijser där, och möjligen kan det vara han som givit kvarteret dess namn.

Mosebacke torg, strax intill, har fått sitt namn efter Moses Israelsson som ägde en tomt i kvarteret på 1670-talet. Vid mitten av 1800-talet blev platsen ett riktigt nöjesställe, med danspaviljong och sommarteater. K A Wallman arrangerade olika slags underhållning och där fanns tivoli med gungor, karuseller, lindansare m.m. Dit gick stockholmarna för att dricka punsch och titta på varandra. Ännu på 1870-talet var den mer stadmässiga bebyggelsen i Östra Södermalm samlad vid Katarina Kyrka och ned mot Nytorget.

Fastigheten Kejsaren 29 byggdes 1965 av byggherren och byggmästaren Olov Lindgren efter ritningar av arkitekt Henry Lettholm. Det är ett tidstypiskt 1960-talshus med stora fönsterytor i nya moderna former.

Fakta om fastigheten

Kvarter Kejsaren 29
Adress Svartensgatan 6
Postadress 116 20
Ort Stockholm
Stadsdel Södermalm
Antal bostäder 36
Antal kontor 2
Antal garageplatser 34
Area totalt 3 431 kvm
Byggår 1967

Kontakt

Peter Lindgren

Fastighetsvärd

Jan Pettersson

Förvaltare

Lena Öhrling

Uthyrare