Fastigheten Vale 17, Vasastan, Stockholm

Norrmalm införlivades åter 1635 med huvudstaden efter att ha varit självständigt i 30 år. Det, samt vissa ekonomiska privilegier bidrog till att stadsdelen snabbt förändrades. Vid mitten av 1800-talet var dock de norra delarna av Norrmalm fortfarande landsbygd.

Om fastigheten

Samtidigt hade Stockholm med industrialismens genombrott en enorm befolkningstillväxt. Bostadsbristen var alarmerande och de sociala och sanitära förhållandena dåliga. En kommitté tillsattes under ledning av justitierådet Albert Lindhagen att utforma en ny gatureglering för sundare stadsbebyggelse. Förebilderna till de nya planerna hämtades från kontinentens storstäder. Det skulle dock dröja ända till 1879 innan planen för Norrmalm slutligen fastställdes.

Vasastaden som stadsdel uppstod 1890. Byggtakten var mycket hög till en början men fick sedan en lika hastig nedgång som uppgånghade varit. Många hus stod länge halvfärdiga på grund av överproduktion. Vid tiden kring sekelskiftet 1900, i området norr om Odenplan, hämtades ett stort antal namn på gator och kvarter ur den nordisk-isländska samt germanska mytologin. Vale var son till Oden och Rind, ”träffsäker skytt och tapper i strid”.

Fastigheten Vale 17 byggdes 1926 av byggherren och byggmästaren F G Karlberg efter ritningar av Josef Östlin. Fasaden är tidstypiskt helt odekorerad förutom omfattningar på nedersta fönsterraden. Byggnadsfirma Olov Lindgren köpte fastigheten 1981 och 1991 renoverades den med bland annat ombyggnad av lägenheter och lokaler.

Fakta om fastigheten

Kvarter Vale 17
Adress Frejgatan 26
Postadress 113 49
Ort Stockholm
Stadsdel Vasastan
Antal bostäder 15
Area totalt 1 317 kvm
Byggår 1926
Renoveringsår 1991

Kontakt

Royne Bengtsson

Fastighetsvärd

Erik Thunström

Förvaltare

Madeleine Gustafsson

Uthyrare